Adventi ünnep a Bazilikánál

Adventi Ünnep a Bazilikánál
English version English version

Programok

2013. december 1., Ünnepélyes megnyitó

2013. december 1., Ünnepélyes megnyitó

Az utóbbi években az advent a karácsonyi készülődés időszaka helyett nyomasztó tolakodássá változott. A belváros szívében, a Bazilika előtti Szent István téri Adventi Ünneppel, melyet idén, már hagyomány szerint újra megrendezünk, ennek a feszült tülekedésnek vetettünk véget.
Advent első vasárnapja, a koszorú első gyertyagyújtásának ideje. A karácsonyfa már áll, körülötte a korcsolyapálya is készen várja a fiatalokat a megnyitó után örömsportoláshoz. A programot Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere nyitja. Ezt követően a rendezvény támogatói mondanak ünnepélyes köszöntőt, felhívva a figyelmet a vásár különleges hangulatára. A köszöntők után együtt gyújtják fel a tér és a karácsonyfa díszvilágítását. A megnyitó fő pontjaként Snell György protonárius kanonok köszöntése, áldása és az első gyertya meggyújtása következik, amely szimbolizálja egy hónapon keresztül azt a meghitt hangulatot és szellemiséget, amelyet minden budapesti lakásba szeretnénk eljuttatni. Ez látványos és meghitt program az aznapi hírműsorok hírei milliók számára elérhető lesz.
A megnyitót pedig varázslatos, egyedülálló magyar művészek által készített fényfestés koronázza meg, s teszi felejthetetlenné.


Fényfestés a Bazilika homlokzatára

Fényfestés a Bazilika homlokzatára

Évek óta óriási sikert arat a Bazilikára vetített vallási és modern elemeket is felvonultató videóvetítés. Kihasználva az épület méreteit, gyönyörű és klasszikus építészeti megoldásait, harmadik éve divatos, de még mindig különlegesnek számító mozgó épületfestés produkciót is megismételjük minden nap 16.30-20.00 között félóránként. Idén új filmek is szerepelnek, ezáltal is izgalmassá téve a vásárt visszatérő látogatóinknak. A néhány perces filmek a tér szinte minden pontjáról láthatók lesznek, így csak rövid időre kell megszakítani a sétálást, vásárlást. A videót a térről mindenhonnan jól hallható módon zenei aláfestés kísér. Az idei évben is magyar zenei hagyományokon alapuló feldolgozást választunk. Ugyan a fényjáték csak esti fényviszonyok között látványos, de az adventi időszakban már korán sötétedik, így a napi vetítések a gyerekes látogatók számára is élvezhető időpontban lesznek, s nem zavarják a környéken lakókat sem. Az animációs vetítés témája az épület sajátosságainak bemutatása, kiemelése; játékos, ötletes, a templomhoz méltó szellemiségben; valamint az adventi időszakhoz kapcsolódó vallási témájú elemeket is tartalmaz. Az animáció a vetítés előtt több szűrőn is átmegy, így reméljük, hogy ismét nem csak látványos, hanem komoly értéket képviselő alkotást tudunk bemutatni.


Korcsolya oktatás

Korcsolya oktatás

Minden héten, pénteken, szombaton és vasárnap napközben a vásárban lehetősége nyílik a 4-14 éves korosztálynak arra, hogy ingyenesen részt vegyen korcsolya oktatásunkon.

Emellett hétköznaponként is szeretettel látjuk az óvodákat és általános iskolás osztályokat a Bazilikánál, hiszen hétköznap is ingyenes a korcsolyapálya használata!


Göncöl Néptáncegyüttes Táncháza

Göncöl Néptáncegyüttes Táncháza

A budapesti Göncöl Néptáncegyüttes 2012 őszén alakult Csiki Gergely néptáncpedagógus vezetésével. A Göncöl nem csupán táncosok egy csoportja, hanem olyan közösség, amelyben a családtagok, ismerősök, támogatók is aktív részesei az együttes életének. A tagok célul tűzték ki, hogy ráirányítsák a figyelmét a néphagyományok szépségére, valamint ápolásuk fontosságára. A Göncöl fellépéseinek száma megalakulása óta folyamatosan nő. A táncosok több fővárosi és országos rendezvényen vettek már részt, de kaptak meghívást a szilágysági Meszes visszhangja (Ecouri Mesesene) nemzetközi néptáncfesztiválra is.
Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozaton minden pénteken és szombaton 20 perces néptáncprodukcióval szórakoztatják a vásári népet. Kétféle bemutatóval készülnek, az egyik esetben rögtönzött táncházat varázsolnak a térre, amelybe bárki bekapcsolódhat. A másik programelem pedig egy néptánc flashmob, amely a meglepetés erejével, modernitásával s a néptánc művészetének tradíciójával közösen hat, s elbűvöli a látogatókat.


Jégbe zárva hétvége, 2013. december 13–15.

Jégbe zárva hétvége, 2013. december 13–15.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat szervezői a Finlandia jóvoltából az IceArt csapattal közös, látványos hétvégét szervez a vásár látogatóinak. A hétvége első napján, azaz pénteken egy élet nagyságú rénszarvast farag ki művészünk, amelyet egy hétvégén át csodálhatnak látogatóink, sőt a mögé kötött szánba beleülve, mindenki fotózkodhat a jégből faragott rénszarvassal.


Kézműves programok a Tisztelet Társaságánál

Kézműves programok a Tisztelet Társaságánál

Az V. kerület nyugdíjas közösség idén is rengeteg programmal készül az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozatra. Festőszakkörrel, szobrok és dísz- és ajándéktárgyak készítésével, játékok készítésével, és gyöngyfűző foglalkozással várják a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Hétköznaponként 16 és 17 óra között Mikulásszolgálat és hagyományosan december 20-án süteménysütő versenyt rendeznek 12 órától.

A társaság tagjai így vallanak magukról és a foglalkozásokról:

Enyedi Bölcskei Ilona
"A Szabadbattyáni Pallay alkotókör tagja vagyok, 2009 óta foglalkozik festészettel hobbi szinten, amit nagyon szeretek. 2011-ben a Fejér Megyei Amatőr Képzőművész versenyen sikeresen vettem részt, valamint a 2011-ben az országos amatőr Artium Képző-és Iparművészeti Tárlat Fejér Megyei Kiállításán is kaptam oklevelet."
Foglalkozás időpontja: november 29-30., december 1.

Vagyóczki Kata
"Lelkemet és szívemet nyitotta meg az, hogy elkezdtem festeni magam és mások örömére. Azóta szárnyalok: - pirosban, zöldben, kékben s megannyi fényben... Festészetemben olyan technikát, témát alkalmazok, amivel kifejezhetem látásmódomat, érzelmeimet"
Foglalkozás időpontja: december 2-3-4.

Juhászné Miklós Judit
"Festményeimmel számos kiállításon, pályázaton vettem részt. Több különdíj birtokosa vagyok. Tagja vagyok az Országos Képző és Iparművészeti Társaságnak, és a Budapesti Művelődési Központ amatőr képzőművészeti körének, ahol tanáraim Bálványos Huba és Fiók László művésztanárok voltak."
Foglalkozás időpontja: december 6.

Bedey Gábor
"Festményeimmel számos kiállításon, pályázaton vettem részt. Több különdíj birtokosa vagyok, továbbá Tagja az Országos Képző és Iparművészeti Társaságnak. (OKIT) és a Budapesti Művelődési Központ amatőr képzőművészeti körének, ahol tanáraim Bálványos Huba és Fiók László művésztanárok voltak."
Foglalkozás időpontja: december 7-8-9.

Kádárné Rajzó Kinga
"Régóta kézműveskedem. Sokat foglalkozom hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő fiatalokkal, akikkel ajándéktárgyakat szoktunk készíteni. Hiszem, hogy aki kreatív az ritkábban lesz depressziós, az unalmat sem ismeri."
Foglalkozás időpontja: december 10-11.

Kővári Tamásné
"60 éves koromig dolgoztam, csak utána tudtam arra gondolni, hogy a természetben előforduló ágakból, termésekből mi mindent lehet készíteni a saját magam és mások örömére, hosszú téli estéken kézzel készített, préselt virágokkal díszített képeslapok születnek, az adventi délutánonként pedig mézeskalácsoktól illatozik a konyha."
Foglalkozás időpontja: december 12-13-14.

Sebestyén Kata
"Alkotásaimat legfőképpen a Föld és az Univerzum kölcsönhatása, a természeti jelenségek jellemzik, valamint a naplemente ihlet meg. Nagyon szeretem az új, az eddig még a nagyközönség által nem ismert formai világ megelevenítését, amely újabb kihívásokat jelent számomra. Kihívásnak élem meg azt is, amikor egy-egy pályázat a Földünkkel kapcsolatos, a tisztaságáról, a Föld ivóvíz-készletének megőrzéséről, a Föld kihaló félben lévő állatfajairól, az értelmetlen pusztításaikról, s minden hasonló témakör, amellyel az emberek figyelmét fel lehet hívni ezekre a szinte visszafordíthatatlan cselekményekre. Fontos feladat számomra, hogy a kóbor, elhagyatott állatokat védelmezzem, hisz ők nem tehetnek arról, hogy megszülettek csak az ember szeretetére, gondoskodására vágynak.
Autodidakta módon tevékenykedem, akrillal, olajjal, temperával, farostra, vászonra, akril papírra dolgozom."
Foglalkozás időpontja: december 15-16-17.

Kozák Borbála
"Életem sokadik kanyarjában megvalósíthattam régi dédelgetett álmom: valamilyen "művészeti ág" művelését. Hivatásszerűen: voltam tanár, alkalmazott grafikus, vezettem különféle kézműves foglalkozásokat. Fél évtizede kerámiával foglalkozom. Szeretem a figurális dolgokat."
Foglalkozás időpontja: december 18-19-20.

Bartis Ilona és Benkőné Kovács Márta
"Az élet tele van csodálatos dolgokkal, csak rajtunk múlik, hogy észrevegyük őket."
Természetelvű festőnek vallom magam. A szabadban dolgozom szívesen. Kedvenceim a szép tájak, kis falvak, városok, tanyák, virágok. Pályafutásom során számos egyéni és kollektív kiállításon szerepeltem,több alkotótáborban vettem részt. Jelenleg a SZKIOSZ-nak (Szabad Országos Képzőművészeti Szövetség) Művészetbarátok Egyesületének, valamint a BUKET-nek. Jó eredményeket értem el festőversenyken, országos pályázatokon."
Foglalkozás időpontja: december 21-22-23-24.

Tóth Éva
"Szobrokat, díszeket és játékokat készítek. Műfajaim: kisplasztika, karácsonyfadísz, baba, játékbaba, játék állatka. Legkedvesebb anyagaim a papír, a textil és az agyag. Varrom, festem, préselem, mintázom ezeket. Szeretek festeni, grafikát készíteni, és elég sokat illusztráltam is."
Foglalkozás időpontja: december 27.

Müller Éva
"A fotózás szeretete nemcsak az élmények megörökítését, hanem a látásmód megváltozását is magával hozta. Nyitottabb szemmel járok a világban, de még a korábban megszokott utcákon is. A fotózáshoz érdekes téma kell, így boldogan utazom, ahányszor csak tehetem. A legnagyobb örömforrás számomra. A fényképezőgép az egyetlen eszköz, amellyel meg lehet állítani az időt, meg lehet örökíteni a pillanatot, az érzelmeket. A fotósok jelentős része azt vallja, hogy igazából nem a felszerelés a döntő, hanem a "szem", azaz a fényképező ember egyéni látásmódja."
Foglalkozás időpontja: december 28-29.

Bence Gézáné
Nemzetközi versenyt nyertem, gyöngyfűzőként és stólakészítőként.
Foglalkozás időpontja: december 30-31.


AG亚游集团_亚洲最佳游戏平台_亚游集团官网 - 网易体育